1. Domov
  2. /

Koronavirus COVID-19 – visoko šolstvo

DATUM OBJAVE: 4. maja 2020

Splošne informacije, podatki in priporočila pristojnih institucij v zvezi z izbruhom novega koronavirusa - vezano na visoko šolstvo.

  • Splošne informacije, podatki in priporočila vlade v zvezi z izbruhom novega koronavirusa so dostopni na tej povezavi.
  • Podstran Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – povezava.

AKTUALNO:

4. 5. 2020

Objavljen je obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka za izredne študente

Danes je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov, ki ga morajo izpolniti izredni študentje, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji in imajo stalno prebivališče v Republiki Slovenijii.

29. 4. 2020

Prvi prijavni rok za vpis v visokošolske študijske programe še vedno odprt

V skladu z interventnim zakonom so vsi odprti prijavni roki podaljšani do prenehanja razlogov za začasne ukrepe. Zakon vključuje tudi prvi prijavni rok v okviru skupnega razpisa za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21, ki naj bi se sicer zaključil 18. marca 2020. S tem se zamakne tudi rok objave omejitev vpisa v visoko šolstvo.

V izplačilo odposlanih preko 45 tisoč vlog za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom

V izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom v višini 150 evrov za izvedbo 30. aprila 2020 je bilo poslano skupaj 45.250 vlog v skupnem znesku 6.787.500 EUR – od tega 4.229 vlog študentov višjih šol (634.350 EUR) in 41.021 vlog visokošolskih študentov (6.153.150 EUR).

23. 4. 2020

Solidarnostni dodatek tudi za izredne študente

Vlada RS je na seji dne 21. aprila 2020 potrdila spremembe in dopolnitve zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

21. 4. 2020

Enkratni solidarnostni dodatek študentom

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pripravili elektronsko vlogo za izvedbo nakazil enkratnega solidarnostnega dodatka študentom.

17. 4. 2020

MIZŠ je v zaključni fazi testiranja postopka izvedbe nakazil enkratnega solidarnostnega dodatka študentom

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 EUR bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izplačal višješolskim in visokošolskim študentom in študentkam, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji, ki se izvajajo kot redni študij, in ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

10. 4. 2020

Povzetek tedna – MIZŠ

Vse šole, fakultete in njihovi podporni sistemi po četrtem tednu izobraževanja na daljavo delujejo stabilno.

31. 3. 2020

Procesni in materialni roki v upravnih zadevah so prekinjeni

Roki se v skladu z ZZUSUDJZ podaljšajo tako, da se iztečejo osmi dan od prenehanja veljavnosti ukrepov po tem zakonu.

29. 3. 2020

Izjava MIZŠ ob prvem interventnem paketu

Vlada Republike Slovenije je na svoji 8. redni seji sprejela besedilo Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo, ter ga predložila v skladu s 143. členom Poslovnika državnega zbora v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku.

Pouk na daljavo se nadaljuje

Pouk na daljavo se za vse ravni izobraževanja nadaljuje tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa. Kdaj bo to, pa bo odločila zdravstvena stroka.

24. 3. 2020

Poudarki dneva z MIZŠ, 24. marec 2020

Z današnjim dnem so začele izvajati izobraževanje na daljavo tudi šole, ki prejšnji teden tega še niso izvajale. Kljub nekoliko večji obremenjenosti sistema, ugotavljamo, da večjih težav pri delovanju podpornih sistemov nismo zaznali.

21. 3. 2020

Izjava glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19

Izjavo o izobraževalnem procesu, ki v času epidemije koronavirusa poteka na daljavo, je podala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec Lipicer.

20. 3. 2020

Delitev znanja in izkušenj DOBE pri izvajanju izobraževanja na daljavo

V danih razmerah sta pomoč in sodelovanje izjemnega pomena. Na DOBA Fakulteti so pripravljeni priskočiti na pomoč visokošolskim zavodom, ki se v teh dneh ukvarjajo z uvajanjem in izvajanjem študija na daljavo. Dodatne informacije so na voljo na zgornji povezavi.

Državni zbor sprejel zakon, ki naslavlja problematiko odzivanja pravosodja in organov upravnega poslovanja na širjenje koronavirusa

Državni zbor je na 32. izredni seji 54 glasovi za in nobenim proti sprejel Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

19. 3. 2020

Poudarki dneva z MIZŠ, 19. 3. 2020

Nadaljuje se optimizacija in nadgradnja podpornih sistemov za učenje na daljavo. Arnes učilnice so danes dopoldne v času največje obremenjenosti delovale brez izpadov in ni prihajalo do zasičenja. Ob tem je na mestu poziv komunikacijskih operaterjev, da uporabniki čim bolj optimizirajo uporabo komunikacijskih storitev na tiste, ki so nujno potrebne.

18. 3. 2020

Obvestilo o podaljšanju 1. prijavnega roka za vpis v višje šole

Zaradi epidemije koronavirusa in izrednih razmer se prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija v višješolskem strokovnem izobraževanju v študijskem letu 2020/2021 podaljša do 9. aprila 2020.

Podaljšan je prvi prijavni rok za vpis v visokošolske programe

Podaljšan je prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za 2020/21. Nov rok za e-prijave je 9. april 2020.