1. Domov
  2. /

Cambridge in Združeno kraljestvo: Odličnost univerz v nestabilnih časih

DATUM OBJAVE: 13. maja 2019

Sir Leszek Borysiewicz, nekdanji rektor Univerze v Cambridgeu, je v svojem nagovoru na posvetu o kakovosti v visokem šolstvu Od minimalnih standardih k odličnosti opozoril na dejstvo, da je ohranjanje odličnosti v današnjih nestabilnih časih še prav poseben izziv. »Kjerkoli pa obstajajo izzivi, obstajajo tudi precejšnje priložnosti,« poudarja.

Sir Leszek Borysiewicz, nekdanji rektor Univerze v Cambridgeu

Sir Leszek Borysiewicz, nekdanji rektor Univerze v Cambridgeu

Posvet v organizaciji Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu in Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je potekal 7. maja 2019 v Ljubljani, je bil zasnovan v obliki predavanj in okrogle mize, udeležili pa so se ga številni ugledni strokovnjaki iz visokega šolstva. Glavni govornik je bil Sir Leszek Borysiewicz, nekdanji rektor Univerze v Cambridgu in predsednik Združenja za raziskave raka v Združenem kraljestvu. Ta je v svojem predavanju poudaril, da je v nestabilnih časih – polnih družbenih, političnih in ekonomskih izzivov- doseganje odličnosti še posebej pomembno.

Notranje negotovosti, s katerimi se univerze soočajo, so povezane s financami, naložbami, infrastrukturo in prihodki. Vendar kjer obstajajo izzivi, obstajajo tudi precejšnje priložnosti, univerze pa so dobro usposobljene za njihovo upravljanje. Odločenost akademikov in univerz bo ostati zvest svojim načelom, si prizadevati za čim širšo mednarodno dejavnost, sodelovanje z zunanjim okoljem in predvsem prizadevanje za razvoj novih idej in odkritij v korist družbe, je prepričan Borysiewicz. Med družbo in univerzami torej obstaja implicitna pogodba – družba daje univerzam privilegije, ker jim zaupa, da bo uživanje teh svoboščin prineslo družbeno korist. »Razmere so sicer drugačne, vendar so univerze preživele tudi hujše čase in še vedno ostajajo vodilne institucije na svetu. Menim, da bo tako tudi v prihodnje,« sklene.

Celotno predavanje si lahko ogledate v priloženem video posnetku.

Sir Leszek Borysiewicz: Ohranjanje odličnosti v nestabilnih časih