1. Domov
  2. /

Posvet NAKVIS: Predstavitev novega Pravilnika o pogojih za izvajanje knjižnične javne službe

DATUM OBJAVE: 20. junija 2023

Na posvetu o zagotavljanju kakovosti, ki je potekal v torek, 13. junija 2023, je bil predstavljen nov Pravilnik o pogojih za izvajanje knjižnične javne službe, ki ga je pripravilo Ministrstvo za kulturo RS. Dokument na novo opredeljuje pogoje za izvajanje knjižnične javne službe – vključno z visokošolskimi knjižnicami, s čimer vpliva tudi na delo strokovnjakov v presojah NAKVIS.

Zbrane sta uvodoma pozdravila dr. Franci Demšar, direktor NAKVIS, in Miro Pušnik, direktor Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani in predsednik Nacionalnega sveta za knjižnično dejavnost Republike Slovenije.

Na dogodku so s predstavitvami sodelovali Marjan Gujtman z Ministrstva za kulturo, ki je na kratko predstavil pomen in nastajanje Pravilnika, dr. Primož Južnič z Filozofske fakultete UL, ki je predstavil Pravilnik in opozoril na nekatere pomembne novosti, Damjana Vovk, Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), ki je razložila, kako bo NUK preverjala kriterije za vpis v razvid knjižnic.

Filip Draženović, NAKVIS, je predstavil pomen Pravilnika za strokovnjake NAKVIS, tudi z vidika vpliva na Vodnik po zunanjih presojah NAKVIS, posvet pa je zaključila predstavitev mag. Janeza Juga, Osrednje družboslovne knjižnice (ODK JG) FDV UL, ki je predstavil, kako se znotraj sistema COBISS označuje obvezno literaturo. Po posvetu so sledila vprašanja poslušalcev.

Celoten posnetek dogodka, ki je bil organiziran prek spleta, si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Povezava do posnetka (Youtube)