1. Domov
  2. /

Odgovor NAKVIS na članek »Koliko je v svetu vredna slovenska pamet« (Delo, 24. 8. 2019)

DATUM OBJAVE: 29. avgusta 2019

V nadaljevanju si lahko preberete odziv NAKVIS na članek z naslovom »Koliko je v svetu vredna slovenska pamet,« ki je bil 24. 8. 2019 objavljen v Sobotni prilogi Dela.

V omenjenem članku, kjer je govora o razvrstitvi slovenskih univerz na šanghajski lestvici, ki univerze razvršča glede na kakovost raziskovanja, avtorica Jožica Grgič ugotavlja, da bi bil prvi korak k izboljšanju uvrstitve slovenskih univerz na omenjeni lestvici, da Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) ne bi več »podeljevala akreditacij ustanovam, ki imajo preveč zunanjih in honorarnih sodelavcev, če so jim jih že, pa bi jim jih morala vzeti.«

Na NAKVIS bi v zvezi z navedbo opozorili, da si agencija prizadeva za zagotavljanje kakovosti tudi na tem področju, pri čemer pa mora seveda upoštevati veljavno zakonodajo. Minimalni zaposlitveni pogoji glede rednih zaposlitev visokošolskih učiteljev za ustanovitev posameznih visokošolskih zavodov so namreč določeni v 14. členu Zakona o visokem šolstvu. Univerza v Ljubljani ima med visokošolskimi učitelji pretežno redno zaposlene sodelavce in zato sprememba tega pogoja niti ne bi vplivala na kakovost njenega dela in tudi ne na uvrstitve na mednarodnih lestvicah. Predlog ge. Grgič o zvišanju teh minimalnih pogojev je sicer smiseln in zasluži javno debato, vendar ga je potrebno nasloviti na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je odgovorno za sprejemanje zakonodaje na tem področju.